Suosikit vahvoja miesten puolivälierien avauksessa

16.03.2024

Miesten Mestaruusliigan puolivälierien avauksessa kotiedun runkosarjasta ottaneet joukkueet olivat voitokkaita. Tiikerit nappasi erän Savo Volleylta ja Raision Loimu VaLePalta, mutta Hurrikaani-Loimaa ja Akaa-Volley eivät antaneet vierailleen mitään poisvietäväksi.

Hurrikaani- Loimaa hoiti ensimmäisen näytöksen tyylillä

Hurrikaani- Loimaa otti luulot pois joukkueiden ensimmäisessä puolivälieräottelussa Loimaalla. Kotijoukkue oli valmiina ottelun ensimmäisestä pallosta saakka. Loimaalaisten tavaramerkiksi muodostunut vahva vastaanottopelaaminen, hyökkäyspelillä höystettynä oli tänäänkin voiton avaimet. Ilman Lauri Lehtosta Loimaalle saapunut turkulaisjoukkue ei saanut konettaan missään vaiheessa käyntiin. Joukkueen onnistujia oli vain Tatu Vuorenmaa ja Ville Sihvonen. Sihvosen hihapelaaminen ja Vuorenmaan hyökkäyspeli olivat Jani Niskakankaan harvoja ilonaiheita. Varsinkin Alek Rastamon teholukema -3 kertoo kaiken hakkurin lauantai- illasta.

Isäntien parhaana palkittiin Eetu Häyrinen, mutta koko joukkue oli onnistujia täynnä. Konemaisen tehokas hyökkäyskalusto jauhoi tylysti vieraat parkettiin. Sen lisäksi torjuntapelaamisessa oli joukkueiden välillä valtava ero Hurrikaanin hyväksi (14-1).

Eetu Häyrinen, Hurrikaani:

- Olimme tänään valmiita pelaamaan. Pakko myöntää, että jännitti ennen peliä. Näitä on kuitenkin syksystä saakka odottanut.

Tatu Vuorenmaa,TUTO:

- Kolmanteen erään saatiin parannettua omaa pelaamista. Kaikkien on parannettava. Toivottavasti tiistaina saadaan jossain erässä 25 pistettä.

Olli Kuoksa,Hurrikaani:

- Oltiin tänään tylyjä. Välipäivät on pahoja, kun jännittää ja odottaa seuraavaa peliä.

Jani Niskakangas, TUTO:

- Ei ollut kauden parasta lentopalloa. Itsellä oli päivällä luottavainen olo. Meille jäi parannettavaa hyökkäyspelaamisessa.

Akaa-Volley otti ensimmäisen kiinnityksen välieräpaikkaan

Akaa-Volleyn kotivoittojen sarja jatkuu. Kaikki vastustajat saivat lähteä Mestaruusliigan runkosarjassa Akaasta tappio matkassaan. Pudotuspelit alkoivat lauantaina samassa hengessä. KyKy-Betset ei kyennyt katkaisemaan Olli Kunnarin valmentaman joukkueen kotitaikaa. Ottelun lopputulos oli 3 - 0 (25-23, 25-22, 25-14).

Ennakkohaastattelussa molemmat joukkueet olivat luottavaisia illan antiin.

- Meillä on hyviä muistoja näistä kohtaamisista. Akaa-Volleyta vastaan on hyvä aloittaa pudotuspelit, sanaili KyKyn Hannu Kalliojärvi.

- Syöttöpeli on meidän vahvuus tänäänkin - etenkin täällä Akaa Areenalla, laskeskeli Akaa-Volleyn Hasse Mattila.

Akaa-Volleyn avauskuusikko ei yllätyksiä sisältänyt. Ilja Ivanov pelinrakentajaksi, Matej Smidl hakkuriksi, Sebastian Pozo Hernandez ja Jere Heiskanen laitoihin ja lisäksi Panu Pitkänen ja Petteri Tyynismaa Loimaan Jankon termiä käyttääkseni kummulle. Liberona aloitti PROlibero-kisan jaetun ykkössijan saavuttanut Louis Pineau.

KyKy-Betsetin kuusikkoa hieman jännitettiin. Valmentaja Atars Guntis oli viimeisillä runkosarjakierroksilla kierrättänyt pelaajia eri paikoilla. Nyt liberopaita palautettiin Joel Anderssonin päälle, passarina pelasi tutusti edellisen kaima Joel Laakso, hakkurina itse oikeutetusti runkosarjan pistekärki Renas-Pauls Jansons, laidoilla kokeneet Romans Sauss ja Aivars Petrusevics. Colin Lovejoy ja Atro Berg nousivat Loimaan Jankon Lauri Rantasen takavuosina nimeämälle kummulle.

Tasaiset kaksi erää

Mattilan ennustus näytti käyvän toteen, kun Sebastian Pozo Hernandez syötti kaksi ässää jo tilanteeseen 8-4. Ne jäivät kuitenkin kotijoukkueen ainokaisiksi ensimmäisessä erässä. Akaa-Volley oli koko ajan hienoisesti niskan päällä eikä erän voittajasta näyttänyt olevan epäselvyyttä. Sauss oli kuitenkin toista mieltä ja toi vieraat lähes tasoihin erän lopulla. Yleispelaaja oli muutoinkin hyvällä pelipäällä ja nakutteli tehot 6/+2. Häntä paremmat lukemat löytyivät ainoastaan Akaan Matej Smidln sarakkeesta, jossa luki 7/+5.

Kakkoserä oli tasaista vääntöä aina loppuun saakka. Akaa-Volleyn syöttöpeli sakkasi pahoin ja KyKy-Betset otti tilanteesta kaiken hyödyn irti. Lisäksi Jansons pääsi vauhtiin (6/+5). Akaa-Volleyn torjunta oli jatkuvasti alempana kuin mitä olisi hakkurin pysäyttämiseen tarvittu. Tasainen erä aiheutti myös muutamia epäselviä tuomioita, joiden johdosta ottelussa nähtiin myös ensimmäinen keltainen kortti. Akaan Smidl näki pallon lentoradan eri tavalla kuin tuomaristo. Ratkaisuhetkillä Tyynismaa onnistui syöttöviivalta ässän arvoisesti, kun sen sijaan Lovejoy sortui syöttövirheeseen eräpallossa.

Pitkältä erätauolta tuli kentälle kahden voittoisan erän jälkeen vapautunut kotijoukkue. Kolmannen erän ja ottelun voittajasta ei ollut kahta sanaa. Guntis yritti ottaa joukkueelleen uuden vaihteen heti ensimmäisten pallojen jälkeeen ottamalla Petrusevicsin penkille ja laittamalla runkosarjan viimeisillä kierroksilla hyviä näyttöjä antaneen Manu Asikaniuksen hänen tilalleen lukemissa 6-3. Uutta vaihdetta ei löytynyt ja lopputulos oli selkeä 25-14.

Suuntana Alajärvi

Jansons oli tyytyväinen otteisiinsa, vaikka tunsikin itsensä väsyneeksi.

- Yritin kyllä parhaani, vaikka jotenkin olin väsynyt pelin alkaessa. Akaa-Volleyn syöttö murensi vastaanottomme kolmannessa erässä. Pitää kotipelissä onnistua paremmin, pohti joukkueensa parhaana pakittu Jansons.

Ivanov ruoski itseään, vaikka joukkueensa voittikin.

- Ihan surkea peli osaltani. Tunnelma ja energia olivat ihan ok, mutta jotenkin oli vaan tahmeata. Onneksi KyKy epäonnistui totaalisesti kolmannessa erässä. No, seuraava peliä kohti tarkemmin, tiukkaa tulee varmsti olemaan jatkossa. Meillä on onneksi nyt useita hyökkäjiä käytössämme - välillä on vaikeata päättää, kelle passaisi, vitsaili Ivanov.

Guntis onnitteli Akaa-Volleyta voitosta.

- Akaa oli tänään parempi, etenkin tuossa kolmannessa erässä. Kolmannessa syöttivät niin hyvin, että meiltä loppui usko voittamiseen.

Kunnari oli tyytyväinen etenkin vastaanottoon.

- Täytyy toki nostaa esiin 76 prosentin vastaanotto. Osa siitä menee tietenkin KyKyn syöttäjien piikkiin. Ensimmäinen kiinnitys välieräpaikkaan on tärkeä. Mitään taikatemppuja meillä ei ole takataskussa Alajärvelle. Omalla perustekemisellä pitäisi pärjätä.

Joukkueet kohtaavat toistamiseen maanantaina. Pelipaikkana on tosiaan Kyy York Areenan sijaan Alajärven palloiluhalli, sillä Kyyjärven kotisali on pudotuspeleihin liian matala. KyKy-Betset on ehtinyt pitää ainoastaan kahdet harjoitukset Alajärvellä, mutta Guntis ei ota siitä paineita.

- Verkon korkeus on edelleen sama ja Alajärven halli muistuttaa aika paljon Akaa Areenaa, hymyili KyKy-Betsetin valmentaja.

VaLePa voittoon vähimmillä virheillä

VaLePa Sastamala Tampere – Raision Loimu 3-1 (25-17, 18-25, 25-18, 25-15)

VaLePan ja Loimun jännittävä puolivälieräsarja käynnistyi tänään Vexve Areenalla. Jännitys paistoi joukkueiden otteista. Peli ailahteli molemmilla joukkueilla. VaLePa pystyi paremmin hallitsemaan pelikontrollin ja teki lopulta selvästi vähemmän virheitä kuin Loimu. Raisiosta tuli bussilastillinen äänekkäitä faneja, jotka loivat saliin hienon tunnelman. Vaikka virheitäkin tuli, saivat 783 katsojaa nauttia myös hienoista pitkistä palloralleista ja näyttävistä suorituksista.

Mikko Esko p, Jacob Ekman kt, Juho Kaunisto kt, Jiri Leinonen yp, Gabriel Franca yp, Urpo Sivula h, Eetu Pennanen l

Tomi Saarinen p, Eetu Mäki kt, Aleksei Zhbankov kt, Tomas Rodriguez yp, Aapeli Kouki yp, Ali Fazli h, Samuel Salminen l

VaLePan koko miehistö oli tänään pelikunnossa, Loimulta puuttuivat molemmat liberot Roope Siliämaa ja Esko Vuorinen sekä keskipelaaja Felix Ekharevba seurasi peliä vaihtonurkkauksessa.

Ensimmäinen erä ratkesi selvimmin Loimun virheisiin. Joukkue teki 6 suoraa hyökkäysvirhettä, löi 4 kertaa torjuntaan ja lisäksi teki 7 syöttövirhettä. Pukkipaitojen oma laitahyökkäyspeli oli ensimmäisessä erässä hieman nuhaista.

Toisen erän alussa Aapeli Koukin syöttövuorolla VaLePa puolestaan joutui virheisiin. Joukkueella oli väärä järjestys vastaanotossa, Alexej Zhbankov torjui Urpo Sivulan ja Gabriel Franca teki suoran hyökkäysvirheen. Loimu karkasi 5-0 johtoon ja piti otteen hallussaan erän loppuun asti. Loimun virhemäärä putosi seitsemään ja Fazlin 62 %:n ja Rodriquezin 83%.n hyökkäystehoilla Loimu marssi selvään erävoittoon. VaLePasta Gabriel Franca pelasi erässä tehokkaasti 6/+4, 75%:n vastaanotto ja hyökkäys.

Kolmas ja neljäs erä etenivät pukkipaitojen tahdissa. VaLePa oli etevämpi torjunnoissa sekä hyökkäystehoissa ja pystyi pitämään omat virheet paremmin kurissa.

Mikko Esko palkittiin VaLePan parhaana. Hän piti Loimun torjunnan kiireisenä taidokkailla suorituksilla koko pelin ajan. Gabriel Franca oli VaLePan paras vastaanotossa ja hyökkäyksessä ja lisäksi hän otti kolme torjuntaa 17/+13. Jacob Ekman otti 4 torjuntaa, hyvän hyökkäyspelin lisäksi. Eetu Pennanen noukki useita puolustuspalloja hienosti peliin.

Loimun parhaana palkittiin Tomi Saarinen, joka teki kolme omaa pistettä ja pelasi kelpo passipelin. Vaikka vakiliberot puuttuivat, se ei peliä haitannut, sillä Samuel Salminen pelasi hyvän vastaanottopelin 56% (24%) ja puolusti useita palloja peliin.

Tomi Saarinen:

-Ailahtelevaa peliä, vähän se on ollut meillä sellainen teema tässä viimeisten pelien aikana. Ei pystytä pitämään tasaisuutta erien sisällä. Osittain pystytään haastamaan ja pelaamaan hyvää lentopalloa, mutta sitten tulee virheitä ja päät painuvat helposti, eikä uskota loppuun asti omaan tekemiseen. Tasaisia vääntöjä ollut VaLePaa vastaan ja ollaan pystytty pelaamaan heitä vastaan hyvin. Kun saadaan tehoja ylös laidasta niin itseluottamus kohenee ja pystytään pelaamaan parempaa peliä.

Eetu Pennanen:

-Tänään oli hyvä ilta ja pojat syöttivät kierrettä niin pysyi hyvin lämpimänä. Kolme erää oli meillä ehjää pelaamista. ja mikä oli positiivista niin saatiin voitettua pitkiä palloja meille. Vastaanotto oli myös ok, ei annettu montaa suoraa ässää. Tämä kuusikko toimii hyvin ja jos tarvitaan tukea niin vaihdosta varmasti löytyy sitä.

Kari Raatikainen:

-Kyllä hieman näytti puristamiselta alussa, harmittaa että toisessa erässä oma syöttö hävisi. VaLePa paransi pelaamista ja säännön mukaan voitti pitkät pallorallit itselleen. Vaikka meilläkin oli paikkoja ratkaista, mutta meillä jatkopallojen ratkaiseminen jäi parin pelaajan varaan. Pitää ensin palautua tästä pelistä, meilläkin on ollut haasteita harjoittelun kanssa, mutta saatiin tällainen rosteri tänään kasaan. Hyvä asia on, että pystytään hyvin haastamaan.

Janne Kangaskokko:

- Hyvä startti, löydettiin paremmin oikeaa tunnetilaa, erityisesti viimeisissä erissä. Opittiin pelin edetessä, mitä pitää tehdä. Hyvin noustiin ja taisteltiin ja saatiin pitkiä palloralleja voitettua itselle niin hieno juttu. Joka vuosi on uusi joukkue ja uudet tilaisuudet, kausia ei kannata vertailla keskenään. Samoilla teeseillä mennään vaikka porukka vaihtuu. Vierashallissa pitää löytää oma syöttö, se on seuraavassa pelissä tärkeää. Hyvää suorittamista tänään.

Savo otti ensimmäisen kiinnityksen välieräpaikkaan

Savo Volley ja Kokkolan Tiikerit eivät tällä kertaa pelanneet viisieräistä. Savo Volleyn ja Kokkolan Tiikereidet kohtaamiset ovat tällä kaudella olleet perinteisesti hyvin tiukkoja.

Ensimmäisessä puolivälierässä Savo Volley oli nyt valmistautumisessaan ehkä hieman vieraitaan parempi – ensimmäinen kiinnitys välieräpaikkaan heltisi nyt kohtalaisen selvin numeroin. Siilinjärvellä tulostaulu osoitti kahden tunnin ja vartin taistelun jälkeen numerot 3-1 (25-21, 25-19, 27-29, 25-22).

Tiikerit jäi jokaisessa erässä takaa-ajajiksi viimeistään erän puolivälin tienoilla. Kolmannessa erässä se onnistui kirimään lopussa rinnalle, ja viidennessä eräpallossa ohi. Muissa erissä takaa-ajo jäi vaillinnaiseksi.

- Vastustaja tulee aina ensimmäiseen kamppailuun ryöstö mielessä, sanoi Savo Volleyn valmentaja Timo Tolvanen.

- Olen tyytyväinen, miten joukkue asennoitui ensimmäiseen pudotuspeliin. Olimme valmiita.

- Kolmannessa erässä hyökkäyksessämme oli pieniä ongelmia, mutta saimme sen jälleen kasaan neljänteen erään. Hyökkäsimme laajalla, tasaisella rintamalla.

Vastustajan valmentaja Mikko Keskisipilä myönsi, että kotijoukkue oli tänään parempi.

- Pelin kuva oli tänään se, että jäimme joka erässä takamatkalle, ja sen kurominen kiinni oli sitten kovan työn takana.

- Savo Volley ansaitsi tänään selkeästi voittonsa.

Molemmilla joukkueilla olivat hakkurit kovassa vedossa.

Kotijoukkueen Joonas Jokela saalisti pisteet 22/+16; virkaveli Oskari Keskinen pisti vielä hieman paremmaksi ottamalla pisteet 24/+14.

Myös keskipelaajat olivat vahvoja – kotijoukkueen Tommi Siirilä (13/+11) otti muutaman maittavan kopin vastustajan Antti Leppälästä (14/+8). Leppälä osoitti kuitenkin olevansa varsinkin hyökkäyksissä välillä lähes pitelemätön.

Kotijoukkueen vastaanotosta suurimman vastuun kantoi Tapio Toiviainen, joka 37 yrityksestä teki vain yhden virheen. Michael Michelau (18/+6) sai kunnian iskeä ottelupallon vastustajan torjunnan ja verkon väliin.

Passari Kevin Rodriguez palkittiin joukkueen parhaana – sille oli hyvät perustelut, kun kotijoukkueen vastaanotto ei ollut aivan täyttä timanttia, ja silti hyökkäystehot pysyivät korkeina.

Puolivälierässä on tiukka ottelutahti, sillä Savo Volley pakkaa kamppeensa bussiin jo sunnuntaina – toinen välierä pelataan Kokkolassa maanantaina.

Kolmas koitos on Kuopio-hallissa keskiviikkona.

Savo Volley - Tiikerit 3-1
25–21, 25–19, 27–29, 25–22
Koti:Jokela 22/+16, Michelau 18/+6, Toiviainen 13/+9
Vieras:Keskinen 24/+14, Leppälä 14/+8, Rekomaa 12/+7