Seuraa meitä somessa:

Tomi Lemminkäinen – salolaisen lentopallon kultasormi

05.04.2016

Salolainen LP Viesti jahtaa kahdeksatta mestaruutta. Vahvan salolaisjoukkueen takana on määrätietoinen ja asiansa osaava päävalmentaja/urheilutoimenjohtaja Tomi Lemminkäinen.

Lemminkäinen on voittanut urallaan valmentajana 12 SM-kultaa ja kaikkiaan 22 SM-mitalia. Lisäksi hän oli 2012 urheilutoimenjohtajana ilman varsinaista valmennusvastuuta LP Viestin kultajoukkueen takana. Kaikkiaan hän on ollut mukana Salon Viestin ja LP Viestin kaikissa naisten SM-mitaleissa: 7 kultaa, 4 hopeaa ja 1 pronssi.

Lemminkäinen oli vasta 22-vuotias nuorukainen, kun hän otti ensiaskelia valmentajana. 90-luvun alkupuolella hän pelasi Vihdin Lentopallon nousukiidossa olleessa miesten joukkueessa. Kokenut Lemminkäinen on viihtynyt valmentajana yli 20 vuotta.

- Valmentaja ura alkoi ViLePan poikien joukkueessa. Pelasin silloin, mutta siinä sivussa myös valmensin, Lemminkäinen hymähtää.

- Välillä oli päiviä, jolloin aamulla aloitettiin ja illalla myöhään lopetettiin. Taisi olla parhaimmillaan neljä joukkuetta, joita valmensin yhtä aikaa, hän lisää.

Lemminkäinen kokee, että uralla on ollut paljon hienoja hetkiä. Yhden hienoimmaksi hän kertoo sen, kun ennakkoon heikommaksi joukkueeksi kuvailtu Vihdin C-pojat ottivat mestaruuden. Parhaina kausina hänen valmentamansa nuorisojoukkueet voittivat sekä tyttöjen että poikien SM-kultaa.

- Vihdin poikien ei uskottu menestyvän, koska he olivat paperilla ennakkoon altavastaajia. Keväällä mentiin ja voitettiin SM-kultaa. Olihan se uskomaton hetki. Sen vuoksi yksi jos toinenkin nuorisojoukkue halusi minut mukaan, Lemminkäinen kertaa.

Lemminkäinen on valmentajana saavuttanut yli 20 SM-mitalia, joista suurin osa on kultaista. Kyseessä on siis valmentaja, jolla on kultainen ote.

Hänen valmennuksessaan on ollut useita pelaajia, jotka ovat aikuisena menestyneet maajoukkueessa ja ammattilaiskentillä. Valmentajana hän on pystynyt nostamaan naisten joukkueita kovaa vauhtia sarjaportaissa, lopulta kotimaiseen liigaan ja Mestarien liigaankin saakka.

Salolaisjoukkueen valmennukseen Lemminkäinen siirtyi vuonna 1999. Salolaiset ovat napanneet mestaruuksia ja muita mitaleita valtavasti tuosta lähtien. Heitä voidaan pitää naisten lentopallon keulakuvana Suomessa.

- Muistuu mieleen vuosi 2001, jolloin otimme SM-hopeaa. Tappiosta huolimatta tunnelma oli hallissa upea, Lemminkäinen kuvailee.

Hyvä valmentaja on Lemminkäisen mukaan vaativa. Niin pelaajat kuin valmentajat odottavat kaudelta paljon. Menestykseen eteen tehdään lujasti töitä.

- Runkosarja on ollut naisissa todella kova. Taso on edellisiä korkeampi, joten edessä on haastavia finaalipelejä. Hämeenlinnalaiset eivät ole missään nimessä helppo vastus, Lemminkäinen pohtii.

LP Viesti kohtaa finaaleissa 6.huhtikuuta lähtien HPK:n. Ratkaisevien finaalipelien lisäksi Lemminkäisen katse siirtyy vähäksi aikaan myös kesään.

- Ihan tarkkoja kesäsuunnitelmia ei ole vielä tässä vaiheessa, mutta ehkä perheen kanssa päästään käymään Ukrainassa, Lemminkäinen paljastaa.

  Takaisin