VaLePa Cupin Final4-turnaukseen - Hurrikaanille kiinnitys

26.11.2017

VaLePa saavutti ensimmäisen miesten joukkueena paikan lentopallon Suomen Cupin lopputurnaukseen voittamalla Rantaperkiön Iskun parin ainoassa puolivälierässä 3-0. Hurrikaani-Loimaa voitti avausosassaan Raision Loimun vieraissa 3-2.

VaLePa jatkaa Suomen Cupin välieriin

Vammalan Lentopallo selvitti päättäväisesti tiensä Suomen Cupin välieriin. Isku taisteli tiukasti vastaan kaksi erää, mutta kolmannessa vieraat jyräsivät selkeään voittoon. VaLePa vei lopulta ottelun erin 0-3 (20-25, 23-25, 14-25).

Iskun ja VaLePan puolivälieräkamppailu pelattiin poikkeuksellisesti yhtenä otteluna, jotta Mestarien liigan lohkovaiheeseen valmistautuva VaLePa sai hieman helpotettua otteluruuhkaansa. VaLePa tuli Pyynikille lauantainen Mestaruusliigaottelu Hurrikaania vastaan alla, mutta se ei häirinnyt vieraiden keskittymistä. Iskulle tuotti haasteita keskitorjujatilanne, sillä VaLePasta lainassa oleva Rami Rekomaa ei voinut edustaa Iskua Suomen Cupissa. Rekomaan paikalla pelasi yleispelaaja Ilari Toimela.

Isku aloitti hyvin, ja avauserä eteni tasaisena aina 12-12 -tilanteeseen asti. Olli Kunnarin syöttövuorolla VaLePa kuitenkin kuroi etumatkan, jota Isku ei enää hyvästä loppukiristä huolimatta saanut kiinni. Toisessa erässä Isku paransi niin vastaanotto- kuin hyökkäyspeliä, mutta niin teki myös VaLePa. Erä eteni tasaisena aivan loppuhetkille asti, kunnes Urpo Sivula päätti viimeisen pisteen VaLePalle. Kolmannessa erässä Isku ei saanut enää VaLePan hyökkäystä kuriin ja vierasjoukkue pääsi karkuun heti erän alussa. Erän lopussa VaLePa vaihtoi passaria ja hakkuria, ja Isku pääsi vielä hetkeksi peliin kiinni. Vieraiden etumatka oli kuitenkin liian kova, ja Suomen Cupin välieräpaikka meni Sastamalaan.

Suomen Cupin finaaliturnaus pelataan 6.-7.1.2018 Turussa. Kolme muuta välieräjoukkuetta ratkeavat viimeistään joulukuun puoleen väliin mennessä.

Tomi Mutka, Isku:

- Ei ihan riittänyt. Pelasimme niin kuin tällaisen nuoren porukan pitääkin maailmanmiehiä vastaan, eli rohkeasti, mutta se ei ihan riittänyt. Jos miettii vaikka toistakin erää, niin olihan siinä paljon hyvääkin. Kolmas erä vasta lässähti käsiin. Tästä opitaan ja kasvetaan, ja taas ensi viikonloppuna jatketaan liigapelejä.

Mikko Esko, VaLePa:

- Tämä oli yksi kauden tärkeimmistä peleistä tähän asti. Yksi tavoitteistamme on voittaa Suomen Cup, ja sillä vakavuudella lähdimme pelaamaan. Olimme hyvin keskittyneitä tähän peliin, ja tiesimme, että kun yhdestä pelistä on poikki, kaikki on mahdollista. Pystyimme pitämään pelin hyvällä tasolla läpi koko ottelun.

Oskar Muurinen, Isku:

- Tämä oli meille iso mahdollisuus, kun jatkopaikka ratkaistiin yhden pelin voitolla. Yritin sitä kautta valaa uskoa joukkueeseen. Parempi voitti, siinä ei ole kahta sanaa.

Sami Kurttila, VaLePa:

- Lähdimme jahtaamaan yhtä meidän unelmaamme. Olemme ennen kauden alkua tehneet tavoitteet, ja Cupin voitto kuuluu niihin. Tästä voittaja menee Turun finaaliturnaukseen ja sillä vakavuudella pelasimme tänään.

Parhaat pelaajat: Tomi Mutka, Isku ja Mikko Esko, VaLePa

Hurrikaanille kiinnistys lopputurnauspaikkaan

Loimun ja Hurrikaanin keskinäinen taistelu Suomen Cupin finaaliturnauspaikasta starttasi Kerttulassa. Ensimmäinen puolivälierätaisto venyi viisieräiseksi trilleriksi, joka päättyi lopulta vierasjoukkueen voitonjuhliin. Loppunumeroiksi kirjattiin 2-3 (16-25, 25-12, 25-21, 24-26, 6-15).

Aaltomaisesti edennyt ottelu tarjosi yleisölle tunnemaailman koko kirjon. Molemmilla joukkueilla oli omat hetkensä, eikä päinvastainen lopputulos olisi ollut mikään huutava vääryys. Ottelun ratkaisuhetkillä paremmin pelinsä kasassa pitänyt Hurrikaani ansaitsi lopulta voittonsa. Sen myötä keltamustat ottivat tukevan kiinnityksen lopputurnauspaikkaan. Suomen Cupin huipennus järjestetään tammikuussa Turun upouudessa palloiluhallissa.

Loimu aloitti ottelun tutulla kuusikolla Naarden - O'Dea - Fifer - Rumpunen - Vetriö - Koppanen. Liberovastuun kantoi Ville Sihvonen. Hurrikaanin valmennusjohto marssitti kentälle kuusikon Ropponen - Staples - Shestak - Oivanen - Douglas-Powell - Buculjevic. Liberona hääri totutusti Jesse Mäntylä.

Vahva syöttö, betonimainen torjunta ja uhrautuva puolustus olivat avauserän teemana Hurrikaanin jyrättyä vakuuttavaan erävoittoon. 25 minuutin aikana fyysisyydestään tunnettu loimaalaisjoukkue löi tiskiin vakuuttavan työnäytteen rosterinsa kapasiteetista. Antti Ropponen (6/-4), Tom Douglas-Powell (27/+13) ja Max Staples (19/+9) latoivat palloja lattiaan ilman tunnontuskia isäntien vielä hakiessa pelihuumoriaan.

Kakkoserässä kupletin juoni muuttui. Kohmeisesti aloittaneet isännät pääsivät peliin mukaan. Alkukauden vakuuttavasti toiminut torjunta alkoi löytää lääkkeitä Hurrikaanin tulivoimaiseen laitapeliin. Tuomas Koppanen (8/+5) ja jälleen upean ottelun pelannut Trent O'Dea (17/+16) ottivat joukkueensa reppuselkään, ja tie tasoittavaan erävoittoon oli siloiteltu.

Kolmatta erää leimasivat lukuisat syöttövirheet. Pahemmin niistä kärsi Hurrikaani, jonka pelistä katosi sitä myöten pohja. Haastetta oli myös hakkuripelissä Ropposen vajottua murheiden alhoon. Tilalle tullut Tapio Toiviainen (8/+4) käytti etsikkoaikansa hyväksi ja nousi ottelun edetessä yhä kovempaan rooliin. Kolmannen erän voittoon se ei vielä riittänyt, vaan Loimu otti toisen peräkkäisen erävoittonsa pelin edetessä tasoaan nostaneen hakkurinsa Gino Naardenin (17/+1) johdolla.

Neljäs erä oli illan vedenjakaja. Tilanteessa 1-1 keltamustat nykäisivät viiden pisteen kaulan Douglas-Powellin kolme ässää sisältäneen syöttövuoron myötä. Marginaali säilyi samassa mittakaavassa aina tekniseen aikalisään saakka. Sen jälkeen isännät aloittivat armottoman takaa-ajon, jonka myötä taistelu erävoitosta venyi aina jatkopalloille saakka. Isoa roolia ottivat lopulta Hurrikaanin kivikovat avainpelaajat. Matti Oivasen (7/+2) torjunta ja Douglas-Powellin hyökkäys sinetöivät loimaalaisten tasoittavan erävoiton.

Viides erä oli yksipuolinen näytös. Edelliserän voitostaan henkistä energiaa pumpanneet keltamustat olivat eleettömästi kuskin paikalla heti startista. Douglas-Powellin ja venäläisjätti Dimitri Shestakin (6/+6) ässät valelivat reitin kohti arvokasta vierasvoittoa. Ratkaisun saatiin sekin ässällä - tällä kertaa Hurrikaanin serbipassari Maksim Buculjevicin umpikieron leijasyötön toimesta.

llta oli australialaisen lentopallokulttuurin näytös. Molempien joukkueiden parhaina palkittiin ansaitusti "Down under"-pelurit - Loimulta O'Dea ja Hurrikaanilta Douglas-Powell. Jälkimmäinen sai lisäksi hyvää tulitukea loukkaantumisensa jälkeen tositoimiin pikku hiljaa palailevalta Staplesilta, jonka kapasiteetissa on vielä varmasti paljon ulosmitattavaa.

Joukkueet kohtaavat uudelleen tulevana keskiviikkona Loimaalla. Tuolloin varmistuu, kumpi kiistakumppaneista puolustaa maakuntansa mainetta finaalitapahtumassa.

Parhaat pelaajat:

Loimu: Trent O'Dea
Hurrikaani: Tom Douglas-Powell

Pelaaja- ja päävalmentajakommentit:

Tom Douglas-Powell, Hurrikaani: Ei meiltä mikään puhtain peli, mutta voitto tyydyttää ilman muuta. Viime aikoina on ollut paljon haastetta oman pelin kanssa. Aloitimme vahvasti. Joukkueessa oli hyvä fiilis ja tekemisen meininki. Peli rullasi vakuuttavasti. Toisessa erässä tilanne kuitenkin muuttui, ja pelistä tuli haastavaa. Antilla oli vaikeuksia hakkuripelissään eikä meillä muillakaan oikein kulkenut. Neljännessä erässä löysimme jälleen pelin juonen ja onnistuimme lopulta nappaamaan tärkeän voiton. Mitään ei ole vielä varmistettu. Keskiviikkona on jatkettavaa pelaamista hyvällä tasolla, mikäli mielimme jatkoon.

Trent O'Dea, Loimu: Kova vääntö. Molemmilla oli hetkensä, mutta emme onnistuneet omissa etsikkopaikoissamme. Hurrikaani aloitti kovalla syötöllä, ja samalla aseella he lopulta käänsivät ottelun itselleen. Neljäs erä harmittaa, se oli illan kulminaatiopiste, joka olisi pitänyt pystyä hoitamaan. Menetimme sen hyvän taistelun jälkeen, ja sitä myöten ottelu kirposi käsistä. Aina voi pelata paremmin, ja keskiviikkona lähdetään jatkamaan taistelua. Kaikki on vielä mahdollista.

Lauri Rantanen, Hurrikaani: Aloitimme hyvin. Syöttö, torjunta ja puolustus toimivat tosi mallikkaasti. Toisessa erässä murheet alkoivat kasautua. Hakkuripelistä katosi terä, ja Loimu alkoi kääntää tiukat pallot itselleen. Kolmas erä oli Loimun kontrollissa. Neljänteen saimme hyvän alun, mutta niin vaan vastustaja tuli tasoihin. Tärkeät loppuhetket saatiin kuitenkin hoidettua ja vietiin sitä kautta ratkaisu viidenteen. Se olikin meidän näpeissämme koko ajan. Ässäsyötöt olivat kovassa roolissa. Olemme taistelleet viime aikoina pelin tasomme kanssa niin paljon, että tällaiset voitot ruokkivat itseluottamustamme tosi paljon. Haluamme ilman muuta jatkoon tästä parista.

Christophe Achten, Loimun päävalmentaja: Ensimmäisessä erässä olimme jyrän alla. Oma peli ei kulkenut, ja vastustaja jyräsi vahvalla syötöllään. Toisessa erässä löydettiin peliin ne vahvuudet, joilla olemme onnistuneet voittamaan alkukauden liigapelejä. Torjunta alkoi saada Hurrikaanin hyökkäystä aisoihin, ja sitä kautta oma puolustuspelaaminen parani. Meillä oli saumat voittaa ottelu 3-1, mutta ei saatu hoidettua neljännen erän ratkaisupalloja järkevästi. Viides erä oli Hurrikaanin vahvan syötön kautta siinä. He ovat vaarallisia, kun saavat syöttönsä kulkemaan tuolla tavoin. Siihen on vain kyettävä vastaamaan, muuten ei ole saumaa. Keskiviikkona jatketaan. Koetetaan lyödä kapuloita rattaisiin. Kaikki on vielä auki. Finaaliturnaus pelataan Turussa. Haluamme ehdottomasti olla mukana siellä. Puhutaan cupista mitä tahansa, meille se merkitsee paljon. En ymmärrä sitä, miksi sen arvostus täällä on jäänyt toisarvoiseen asemaan. Meillä Belgiassa on aivan toisen. Soisin tilanteen olevan samankaltainen myös täällä.