VaLePa ja Akaa-Volley kovia kotonaan - Ducksille myös kauden avausvoitto

18.10.2023

Miesten liigakeskiviikossa nähtiin kolme kotivoittoa. VaLePa löi kärkikamppailuksi hyvinkin luettavassa ottelussa vierailleen Hurrikaani-Loimaan, Akaa-Volley ei antanut puolestaan mitään mahdollisuuksia Raision Loimulle ja Vantaa Ducks otti pitkän kaavan mukaan kauden avausvoittonsa TUTO Volleysta.

Keskiviikkona Lumossa väännettiin koko rahan edestä. Ankoille tärkeä kauden ensimmäinen voitto.
3-2 (23-25, 25-20, 25-23, 23-25, 15-8)

Syöttövirheiden täyttämä oli ensimmäisen erän alku Vantaa Ducksin ja TUTO Volleyn välisessä ottelussa, jossa otteluisäntänä oli Suomen Raaka-ainekierrrätys Oy. Yleisöä oli keskiviikkona tullut Lumon lauteille 384 katsojaa.

Ex-ankka Lauri Lehtonen päätti näyttää miten syöttötaidot ovat kehittyneet Turussa. Lehtosen syöttämän ässän jälkeen Rajala otti aikalisän tilanteessa 9-12. Turkulaiset olivat liikkeellä vähän erikoisella kuusikolla, kun Alek Rastamo siirtyi kentältä pois ennen ensimmäistä palloa. Roope Keskinen oli yleispelaajana ja William Groffier hakkurina. Välillä Keskinen oli hakkurina ja Groffier yleispelaajana. Kovin oli virheiden täyttämä viikkopelin erä. Kova vääntö ja yritys puuttuivat ja paljon jäi odotuksia tuleviin eriin. Lauri Lehtonen päätti erän Förstin tarjoilusta TUTO Volleyn voitoksi pistein 23-25. Vantaa Ducksilla erässä kahdeksan syöttövirhettä.

Toisessa erässä ankat minimoivat virheet ja turkulaiset hoitivatkin virheiden tekemisen. Vantaa Ducks lähti alusta etumatkalle ja se vaihteli läpi erän kolmesta viiteen pisteeseen. Porkalla ässällä mentiin kuuden pisteen johtoon tilanteeseen 23-17. Ja kukas muu kuin Kalle Kattelus päättää toisen erän lukemiin 25-20.

Toinen erä antoi toivoa kotiyleisölle. Ankat nostivat tasoaan ja se riitti erävoittoon.
Torjunta on tärkeä osa lentopallo-ottelua. Ankkojen torjunta alkoi toimia kolmannessa erässä. Kolmella torjunnalla oli tilanne nopeasti 11-8 kotijoukkueelle. Tuomas Siirilän syötöllä TUTO sai kirivaihteen päälle, jossa turkulaisten torjunta otti roolia. Rajala otti aikalisän tilanteessa 13-12. Tuomas Siirilän ässä vie turkulaiset johtoon 13-14 ja samalla Lauri Vanhanen vaihtui Ville Kattelukseen. Villen tulo piristi ankkoja ja kun siihen lisättiin pari turkulaisten virhettä, niin Ducks johti 22-20. Lauri Lehtosen torjunnalla TUTO Volley tuli tasoihin, 22-22. Ensimmäinen eräpallo toi lopulta vaikean erän jälkeen Vantaa Ducksille erävoiton pistein 25-23. Erä oli omanlaistaan vuoristorataa, jossa ainakaan tiedottajana ei saanut kokea rauhallista hetkeä.

Neljännessä erässä Juho Rajala otti ensimmäisen aikalisänsä jo tilanteessa 3-5, kun vastaanotto hajosi eikä jatkopallot onnistuneet. TUTO-ässän jälkeen Rajala otti toisen aikalisänsä. Groffier jatkoi syöttövuoroaan, mutta onneksi putki katkesi virheeseen ja tilanne 4-8. TUTO piti koko ajan otetta ja Vanhanen tuli korvaamaan Kalle Katteluksen. Ankat tulivat iholle ja tilanteessa 14-16 Niskakangas otti aikalisän. Iiro Seppälän syöttövuoro puri yhdessä turkulaisten virheiden kanssa ja tilanne oli nopeasti 18-17. Niskakangas otti aikalisän kesken ankkahurmoksen 20-18. Ankkavirheen ja häröpallon jälkeen tilanne jo 21-24 TUTOlle. Murray syöttää ässän ja tilanne 23-24. Pientä kalabaliikkia erän ratkaisseessa palloa, mutta TUTO vie erän 23-25 ja ottelun tilanteeseen 2-2.

Viides erä lähti ankkojen tahtiin ja jo tilanteessa 3-0 Niskakangas otti ensimmäisen aikalisänsä. Vuorenmaan hyökkäysvirheen jälkeen Niskakangas ottaa toisen aikalisänsä tilanteessa 8-3. Hyvin Ducks hoiti erän loppupallot ja kauden ensimmäinen voitto oli tosia. Erä Ducksille pistein 15-8 ja eräpisteet 3-2. Saaliina kaksi sarjapistettä. Samalla ankat nousi sarjassa seitsemänneksi.

Otteluisäntä Suomen Raaka-ainekierrätys palkitsi ottelun parhaina pelaajina Vantaa Ducksista Kalle Katteluksen ja TUTO Volleysta Lauri Lehtosen. PRO Liberoksi raati valitsi Vantaa Ducksin Justin Luin.

Kalle Kattelus, Vantaa Ducks

”Meillä oli alkuun pientä ylilatausta. Oltiin ehkä etukäteen mietitty, että tää on se peli mistä olis tosi tärkeä ottaa pisteitä. Ja sitten lähettiin liikaa puristaa siihen alkuun. Olen ehkä tälle kaudelle keskittynyt enemmän omien heikkouksien parantamiseen.”

Päävalmentaja Juho Rajala, Vantaa Ducks

”Meidän pelaaminen oli vielä aika puristamista. Me tehdään tiettyjä juttuja hyvin, mutta on paljon pieniä asioita mitä meidän täytyy pystyä parantamaan. Ei minulla tunteita nostanut. Siinä se meni sivussa katsellessa.”

Lauri Lehtonen, TUTO Volley

”Kyllä siinä tottakai enemmän oli latausta kun normaalisti. Osattiin odottaa, että tulee tiukka peli. Siihen nähden suoriuduttiin hyvin, että meillä ei ollut hakkuria ollenkaan. Hyvin oon viihtynyt Turussa. Ainakin kesällä kiva kaupunki.”

Päävalmentaja Jani Niskakangas, TUTO Volley

”Tänään ei oikein tiennyt missään vaiheessa, että mitä siellä kulman takana oli. Verenpainepeli. Tänään peli aaltoili molemmin puolin.”

VaLePa pystyi nousemaan alun ahdingosta

LHJ Groupin isännöimässä pelissä Hurrikaania vastaan oli jälleen hienosti yleisöä 874 katsojaa. He saivat nähdä hieman kahtiajakoisen pelin, mutta jännitystä oli koko rahan edestä. LHJ Groupin ja Hyötykeräyksen SER:n ja kovan muovin jäteastiat täyttyivät mukavasti

VaLePa Sastamala Tampere – Hurrikaani Loimaa 3-1 (15-25, 25-22, 25-17, 25-21)

Aloituskoonpanot
Esko Ekman, M. Leinonen, J. Leinonen, Andonovic, Sivula, Pennanen L
Välimaa, Haapaniemi, Niinivaara, Petty, Rahko, Häyrinen, Gooch

VaLePan otteet pelin alussa olivat hermostuneita. Nuutti Niinivaaran ensimmäinen syöttö olisi mennyt pitkäksi, mutta Jiri Leinonen yritti vastaanottaa sitä, mutta pallo kimposi takaseinään. Sen jälkeen kaikkien valepalaisten vastaanotto oli heikkoa ja Anton Välimaaan ässällä ja Greg Pettyn kahdella ässällä Hurrikaani siirtyi jo 10-2 johtoon. Hurrikaani syötti kaikkiaan 6 ässää erään ja teki vain yhden suoran hyökkäysvirheen. Nuutti Niinivaara vei hyökkäyksellä Hurrikaanin eräpalloon ja erä päättyi Jiri Leinosen hyökkäysvirheeseen.

Toinen erä näytti menevän myös Hurrikaanin tahdissa, joukkue johti jo 15-10. Jacob Ekmanin hyökkäyksellä pallo ja piste VaLePalle. Sitten illan syöttökuningas Urpo Sivula tuli syöttämään. Hän aloitti ässällä ja sotki sen jälkeen kovilla syötöillä Hurrikaanin pelinrakentelun. Sivulan kuuden peräkkäisen syötön aikana VaLePa siirtyi ensimmäisen kerran johtoon Jiri Leinosen hyökkäyksellä. Sen jälkeen edettiin tasaisesti, kunnes kahdella Hurrikaanin peräkkäisellä hyökkäysvirheellä pukkipaidat eräpalloon, jonka J. Leinonen sai päättää nelospaikan hyökkäyksellä yläkäsistä.

Kolmannessa erässä VaLePa antoi omilla virheillä vain 3 pistettä vastustajalle.

Neljännen erän alussa Hurrikaani eteni 10-7 johtoon, kun Miika Haapaniemi torjui Sivulan hyökkäyksen. Sivulan kovilla hyökkäyksillä VaLePa nousi tasoihin. Sitten edettiinkin tasaisesti. Sivulan ässällä 21-19, Rahkon hyökkäysvirheellä 22-19, Sivula pelasti hienosti pallon Hurrikaanin kenttään ja Eskon hyökkäyksellä ottelupalloon, jonka Eetu Häyrinen syötti verkkoon.

Erikoisen kahtiajakoinen peli. Alussa Hurrikaani syötti hurmoksessa ja VaLePan vastaanotto oli sekaisin. Helpotkin pallot jäivät passattaviksi takakentältä tai hihalla. Hurrikaanin hyökkäyspeli oli lähes virheetöntä, vastaanotto 75% ja em. 6 ässää ensimmäiseen erään. Toisen erän alun jälkeen osat vaihtuivat ja Hurrikaanin peli muuttui varovaiseksi ja alkoi tulla virheitä.

Urpo Sivulalla oli erikoisen kova ilta syöttöruudussa. Hän syötti kaikkiaan 30 kertaa pelissä (5 ässää), kun seuraavaksi suurimmat syöttömäärät olivat Greg Pettyllä, Miikka Haapaniemellä ja Nuutti Niinivaaralla kukin 17 kertaa.

Jiri Leinonen oli VaLePan tehokkain laitapelaaja 56%:n teholla, hän käytti tehokkaasti hyväkseen torjunnan yläkäsiä. Lisäksi hän otti 3 torjuntaa. Hurrikaanin Nuutti Niinivaara oli tehokas verkolla ja syöttönurkkauksessa.

LHJ Groupin toimitusjohtaja Immo Sundholm, myyntipäällikkö Tommi Pohjola ja käyttöpäällikkö Miks Helkearo palkitsivat MVP:t
VaLePa Urpo Sivula
Hurrikaani Santeri Välimaa

Hyvinvointiapteekki Sastamala palkitsi pelin ykkössuorituksen tuotepalkinnolla ”ykköset yhdessä” Urpo Sivulan 6 peräkkäistä syöttöä pelin kulminaatiopisteessä.

Santeri Välimaa:

- Taisi kääntyä peli aikalailla päälaelleen ensimmäisen erän jälkeen. Syötettiin ja hyökättiin alussa hyvin, toisen erän puolivälissä peli kääntyitäysin toisinpäin, kun Upi meni syöttämään. Tässä pitää antaa kaverille pisteitä hyvästä syöttöpelistä. Meillä on hyvä nippu joukkueessa. Uskon, että tästä tulee hyvä kausi.

Urpo Sivula:

- Ensimmäisessä erässä annettiin ilmaiseksi pisteitä kaverille eikä oltu valmiita ottelun alkuun. Ensimmäisen erän jälkeen alettiin tekemään yhdessä töitä. Alettiin syöttämään kovaa ja se toimi tänään. Pitkästä aikaa on löytynyt oma kova syöttö. Mukava on pelata, kun on paikat kunnossa. Mestarienliigassa jatkopaikka on selkeä tavoite. Seuraavat treenit ja yksi peli alle ennen Mestarien liigan turnausta, haluamme lähteä voittamaan.

Olli Kuoksa:

- Puolitoista erää oltiin aika hyviä, ja VaLePa ei löytänyt keinoja voittaa palloja. Sitten tuli Upin syöttöputki ja VaLePa pystyy tällaisiin suorituksiin kotikentällä. Syöttö-vastaanotto toimi aluksi hyvin, mutta peli tasoittui loppua kohti. Tässä aloitetaan ratkaisemaan mitä ottelussa tapahtui ja katsomme eteenpäin.

Janne Kangaskokko:

- Tyytyväinen lopputulokseen ja hieno kasvutarina pelin sisälle. Olen ylpeä joukkueesta. Aika laajalla rosterilla ollaan aina kausi vedetty läpi ja koko porukalle tulee vastuuta. Aikataulussa mennään eteenpäin kohti Mestarien liigan otteluita. Peli kerrallaan ja piste kerrallaan, koitetaan löytää voiton avaimet otteluiden sisällä.

Akaa-Volleyn rutiinisuoritus riitti 3-0 voittoon Raision Loimusta

Syyslomaviikon keskiviikkoiltana pelattiin Lentopallon mestaruusliigaa Akaa Areenalla. Akaa-Volleyn vastustajaksi saapui viime kevään välierävastustaja Raision Loimu. Akaan rutiinisuoritus riitti selvään 3-0 (25-19, 25-21, 25-14) voittoon.

Viime kaudella Akaassa palloja tappanut huippuhakkuri Ali Fazli on täksi kaudeksi palannut Loimun paitaan ja tästä illasta odotettiinkin todellista hakkureiden taistelua Fazlin ja Akaan Matej Smidlin välillä. Katsojien harmiksi taistelu jäi näkemättä. Smidl vastasi huutoon kirjauttamalla päivän kovimmat tehot 16/+9. Fazli puolestaan oli kuin varjo edelliskaudesta ja hyytyi kahden erän jälkeen vaihtopenkille.
2 ensimmäistä erää pelattiin Akaan puolella lähinnä ”virkamieslentopalloa”; tehtiin se, mitä erävoittoihin tarvittiin, mutta ei varsinaisiin loistosuorituksiin ylletty. Vastustaja hermoili vähän joka osa-alueella ja erityisesti syöttöruudussa Loimun pelaaja toisensa jälkeen tuntui olevan isoissa ongelmissa.

Ensimmäisistä eristä mainittavaksi jäi erien päätöspallot. Hyvässä nosteessa oleva Akaan keskitorjuja Antti Taponen päätti ensimmäisen erän ässäsyöttöön ja toisen erän Taponen hyökkäsi kenttään. Taposelle avauskuusikon paikka aukesi kuin varkain koko alkukaudeksi Petteri Tyynismaan loukkaannuttua. Jo tässä vaiheessa alkukautta voidaan todeta 205 cm:n Taposen olevan täysin liigakentällä paikkansa täyttävä keskitorni.

Pitkäkään erätauko ei kääntänyt ottelun kulkua. Erän alkuun Akaa näytti menevän jo menojaan johtaen 7-3. Loimu tasoitti vielä tilanteeksi 7-7, mutta sen jälkeen Akaa marssi Smidlin ja Sebastian Pozo Hernandezin painavien aloitussyöttöjen saattelemana voittoon.

Ottelun parhaina pelaajina palkittiin Loimulta passari Tomi Saarinen ja Akaalta yleispelaaja Jere Heiskanen. Heiskanen kirjautti teholukemat 14/+7.

Ottelun jälkeen Loimun Saarinen kertoi, että ”tänään taisi pelin ulkopuoliset asiat vaikuttaa meidän tekemiseen ja korvien välissä ratkesi tämä peli. Ei pystytty tänään löytämään omaa peliämme missään vaiheessa”.

Loimun valmentaja Kari Raatikainen oli vähintään yhtä tuskainen ottelun jälkeen

- Toki vastustajallakin on ansionsa tuloksessa, mutta tänään ei vaan oma tekeminen jostain syystä lähtenyt. Toki esimerkiksi vastustajan 7 ässäsyöttöä meidän yhtä vastaan kääntää pelin luonnetta melkoisesti.

Heiskanen oli luonnollisesti tyytyväisempi tulokseen ja omaankin tekemiseensä. 3sarjapistettä, omat hyökkäystehot 73% ja vastaanotto 67%:n tarkkuudella sai miehen syystäkin hymyileen.

Akaan päävalmentajavastuun kantanut Ossi Heino sai varsin levollisesti seurailla koko pelin ajan oman joukkueen tekemistä. Akaa-Volley ei käyttänyt ottelussa ainoatakaan aikalisää.

+/- tilastoissa Akaan joukkue päätyi yhteislukemaan +22 Loimun jäädessä -9:ään. Vastaanotto kotijoukkueella toimi 62%:n varmuudella Loimun jäädessä 53%:iin.

Akaa-Volley - Raision Loimu 3-0
25–19, 25–21, 25–14
Koti:Smidl 16/+9, Heiskanen 14/+7, Taponen 7/+4
Vieras:Zhbankov 6/-1, Fazli 5/+3, Egharevba 5/+1