VaLePa ja Loimu sunnuntain vierasvoittajat

29.10.2017

VaLePan vakuuttava kulku miesten Mestaruusliigan kärkipaikalla jatkuu, kun se voitti sunnuntaina vieraissa Kokkolan Tiikerit ja jatkaa kahdeksan pelin jälkeen täydellä pistesaaliilla hävittyään vain kolme erää. Raision Loimu puolestaan otti jo viidennen perättäisen voittonsa kaatamalla Akaa-Volleyn vieraissa 3-0. Samalla Loimu nousi liiganeloseksi ohi Sampo Volleyn.

Akaa-Volley kaatui Raision Loimun käsittelyssä

Odotettavissa oli tiukka vääntö ja etukäteen arvioitiin tämän ottelun olevan yksi niistä peleistä, mikä Akaa-Volleyn on mahdollista kääntää voitokseen. Loimu kuitenkin osoitti, että vuosien liigarutiinilla on merkityksensä ja nahkaansa se ei ollut valmis Akaaseen jättämään. Pisteet lähti värikkäiden vaiheiden jälkeen Raisioon 0-3 (22-25, 24-26, 22-25).

Ensimmäisen erän alku oli kotijoukkueelta hermostunutta. Loimun johtaessa 4-1, oli Akaan päävalmentaja Lauri Tihisen turvauduttava ensimmäiseen aikalisään. Loimu painoi päälle ja Akaan kone ei meinannut käynnistyä millään. Loimun johtaessa 9-4 alkoi Akaan miehistö saada pelin juonesta vähitellen kiinni. Ero kaventui parhaillaan 10-8, mutta Loimu jatkoi todella agressiivista peliä. Tekniselle aikalisälle mentiin vieraiden johtaessa 14-10. Vaikka Akaa-Volleyn otteet erän loppua kohden paranivat, piti Loimu parin-kolmen pinnan johtoa koko loppu erän vieden sen nimiinsä 22-25.

Ottelun toinen erä oli pelillisesti parasta antia. Loimun valmentaja otti tuomarityöskentelyn protestoinnilla keltaisen kortin ja tunnelma kentällä alkoi nousta. Tasatahtia mentiin tilanteeseen 7-7, kunnes Akaa-Volley siirtyi ensimmäistä kertaa ottelussa kuskin paikalle. Akaan napatessa 8-7 johtoaseman, alkoi näyttään siltä, että eletään pelin kulminaatiopistettä ja kotijoukkue haluaa pelin todella voittaa. Syöttöruudussa alkoi Teemu Koivusen leijasyöttö tehdä tuhoja ja Teemu intoutui pariin paraatipuolustukseen. Teemun puolustuksia säesti koko joukkueen upea taistelu pallo toisensa perään ja onnistumiset ruokki toisiaan. Akaan kapteeni Joni Mikkonen ja ”Turengin härkä” Dima Borichev antoi hyökkäyksissä kättä pallolle oikeen tosissaan ja Dima johdatti tylyllä torjunnallaan kotijoukkueen 14-12 johdossa tekniselle aikalisälle. Erää pelattiin pisteen kahden erolla aina viime metreille asti ja kotijoukkueesta huokui tahto ja luottamus ottaa erä nimiinsä. Mutta sitten Loimun hakkuri Gino Naarden pääsi syöttöruutuun ja otti ohjat käsiinsä. Naarden täräytti pari kovaa syöttöä, mitkä Akaan puolelta nousi suoraan vastapalloksi ja Loimun verkkopelaajien parkettiin lyötäväksi. Ensimmäinen eräpallo selvitettiin vielä, mutta sitten Akaan puolelta tuli tylyimpään mahdolliseen paikkaan syöttövirhe ja perään helppo verkkovirhe ja niin toinenkin erä kääntyi vieraille 24-26.

Pitkän erätauon jälkeen Akaalaiset eivät olleet suinkaan peliä luovuttaneet. Tilanteessa 5-6 Mikkosen takakentän hyökkäyksen jälkeen tuomari puhalsi ainakin katsomoon nähden käsittämättömän verkkovirheen Jonille. Seuraavassa pallossa panssari Ossi Heino voitti ns. painopallon verkolla vastustajan torjuntaa vastaan, mutta tuomari tulkitsi pallon menneen Ossin kosketuksesta yli. Tästä seuranneesta sananvaihdosta päätuomari nosti Akaan puolelle punaisen kortin, mikä tarkoitti suoraa pistemenetystä. Kun seuraavasta Loimun syötöstä Akaan vastaanotto sähelsi pallon seinille, oli pinnan ero hetkessä muuttunut viideksi ja loppuerä oli enää kosmetiikkaa. Vaikka Mikkonen väläytti vielä pari pommia syöttöruudusta erän loppuun, oli ne vain hienoinen kaunistelu loppunumeroihin 22-25.

Christophe Achten, Loimu:

- Olimme onnekkaita toisen erän lopussa. Jos akaa olisi sen vienyt (minkä se olisi jopa ansainnut), olisi pelin kulku ollut varmasti täysin toinen. Jossittelu on kuitenkin turhaa, otimme tänään 3pistettä ja vain se ratkaisee. Olimme kenties hieman väsyneitä edellisestä pelistä, mutta jaksoimme puristaa tänään riittävästi voittoon.

Lauri TIhinen, Akaa:

- Helppoja virheitä liikaa. Myös hyökkäystehot hyvistä vastaanotoista heikot. Toisen erän loppu ja sitä kautta ottelun häviäminen harmittaa toden teolla. Vastustaja oli hyvä ja toki heidän otteluun lähtöasetelmansakin oli parempi voittoputkensa vuoksi - heillä oli selvästi hyvä draivi päällä.

Pelin lopputuloksesta Akaa-Volleyn taustojen suurmies Risto Lahti painotti omaan rauhalliseen tyyliinsä malttia.

- Vaikka joukkue menee koko aika eteenpäin ja tuloksia halutaan niin joukkueen sisällä kuin katsomossakin, pitää muistaa, että tässä nyt ollaan kuitenkin aika alkumetreillä ja vasta opetellaan liigaympyröitä. Voittoja ei tule samalla tavalla keskinkertaisella pelillä, kuten ykkössarjassa menneillä kausilla. Pitää olla entistä huolellisempi, kun pienet marginaalit ratkaisevat. Helpoista palloista pitää saada virheet pois.

Myös syöttöruudussa Akaalaisten virhemäärä on vielä turhan suuri. Vuosia pelejä seuranneena on helppo yhtyä Riston näkemyksiin. Joukkue hitsautuu vähitellen yhteen paremmin ja paremmin. Koko Akaa-Volleyn aloituskuusikko liberoineen on nähdyissä peleissä osoittanut olevansa liigakelpoinen. Mikä ilahduttavinta, myös kotiyleisö on löytänyt tiensä Monarille runsain joukoin ja osoittaa näin tukensa joukkueelle. Katsomossa on mahtava tunnelma.

VaLePa antoi kylmää kyytiä Tiikereille

VaLePa tuli ja vei erät ja pisteet mukanaan selvin numeroin: 0-3 (15-25, 23-25, 16-25). Vain toinen erä oli sellainen, jossa Tiikerit taisteli jotensakin tasapäisesti. Muut erät olivat kylmää kyytiä.

VaLePa lepuutti kokeneita yleispelaajiaan Olli Kunnaria ja Erik Sundbergia. Heidän paikoillaan pelasivat Peetu Mäkinen ja Niko Suihkonen. Muilla paikoilla pelasivat tutut aloituskokoonpanon miehet: Jacob Guymer ja Tommy Carmody keskitorjujina, Mikko Esko passarina ja Urpo Sivula hakkurina. Liberona Florian Ringseis.

Tiikerit pelasivat jälleen ilman hakkuriaan, Jack Wilsonia. Tällä kertaa hakkurin tehtäviä hoiti yleispelaaja Lauri Jylhä. Robert Seppänen ja Teemu Lahti olivat yleispelaajina. Keskitorjujina pelasivat Antti Leppälä ja Uchenna Ofoha. Liberona Niklas Breilin ja passarina Lasse Jylhä.

Yleispelaajamuutoksista huolimatta siitä, VaLePa otti ensimmäisessä erässä heti tilanteen haltuun ja vei erää alusta alkaen. Peetu Mäkisen syöttövuorolla johto kasvoi lukemista 5-9 lukemiin 5-11. Suihkosen syöttövuorolla siirryttiin lukemista 9-16 lukemiin 9-19. VaLePan vahva torjunta esti tehokkaasti Tiikeriyritykset.

Toisessa erässä Tiikerit sai erän alkuun unelma-aloituksen, kun se pääsi 4-0 johtoon. Tilanteessa 7-6 Tiikereiden johto oli likimain syöty ja siitä jatkettiin pääosin tasatahtiin. Tiikerit pääsivät vielä hetkeksi kolmen pisteen johtoon tilanteessa 15-12. VaLePa kuitenkin kiri tasoihin: Carmodyn ässä toi tilanteeksi 16-16. Siitä lähtien VaLePa piti pientä pistejohtoa erän loppuun saakka. Erä oli kuitenkin ainoa tasainen erä.

Kolmas erä alkoi tasaisesti. Tilanteen 10-10 jälkeen Carmodyn ja Suihkosen syöttövuorot repivät VaLePalle selkeän johdon 13-23. Loppu olikin sitten ottelun päättymisen odottelua.

Sami Kurttila, VaLePa:

- Positiiviset asiat ensiksi: pystyttiin pelaamaan aika virheettömällä tasolla. Kaveri yritti, mutta saatiin virheistä pisteitä. Tiikerivastaanotto oli hyvällä tasolla. Tämä oli Suihkosen eka liigapeli ja jännitystä nosti se, että hänen isovanhempansa oli paikalla. Pikkuisen poikaa jännitti, mutta hyvin sujui. Kaveri oli minulle tuttu jo vaahtosammuttajan kokoisena.

Tapio Nissi, Tiikerit:

- Tällaista peliä ei ole vaikea analysoida. Taas pelattiin yksi hyvä erä ja kaksi huonoa erää. Harmitti kun välillä oli hyvä draivi päällä. Taktiset asiat eivät sujuneet: tehtiin toisin kuin sovittiin. Jatkopallojen taso on edelleen meidän heikkous. Tuli luvattoman huonoja passeja pelaajasta riippumatta. Vastassa oli viime vuoden mestari ja nyt mestareiden liigaan pelaava joukkue. Tuloksessa ei siis ole paljon seliteltävää. Kaksi viikonloppua on pelattu siipirikkona. Haetaan kokemusta; onnistumisien ja epäonnistumisien kautta. Uchenna Ofohan torjuntapelaaminen on hyvää. Robert Seppänenkin tekee niin kuin on sovittu. Lauri Jylhä pelasi oudolla paikalla, hakkurina.