VaLePa vei viisieräisen Sammolta - ETTA ja Hurrikaani myös kotivoittoihin

02.01.2018

Miesten vuosi käynnistyi kolmella ennakkosuosikin kotivoitolla, kun VaLePa, ETTA ja Hurrikaani ottivat vieraista voitot.

Etta avasi uuden vuoden kotivoitolla

Lentopalloseura Etta avasi vuoden 2018 heti tammikuun toisena päivänä kotiottelulla Rantaperkiön Iskua vastaan. Vuosi avattiin kotivoitolla, kun Isku taipui 3-1 (25-23, 26-28, 25-20, 25-19).

Ottelun alussa Etta oli vaikeuksissa vierasjoukkueen vahvan torjuntapelin sekä konkari Matti Hietasen vahvojen hyökkäysten kanssa. Erä eteni tasaisissa merkeissä ja tekniselle aikalisälle mentiin kotijoukkueen 14-12-johdossa. Teknisen aikalisän jälkeen ottelu pysyi tiukkana. Kotijoukkue oli kuitenkin erän lopussa vahvempi ja erä Ettalle lukemin 25-23.

Toisessa erässä kotijoukkue otti komennon. Isku kuitenkin tuli rinnalle vielä ennen teknistä aikalisää. Teknisen aikalisän jälkeen Isku käväisi ensimmäistä kertaa parin pinnan johtoasemassa. Loppuerässä pinnoja tehtiin vuorotahtiin parin pinnan putkissa. Jatkopallojen jälkeen pitkälle erätauolle mentiin 1-1 erälukemissa Iskun voittaessa erän 26-28.

Isku jatkoi terävästi pitkän erätauon jälkeen ja Olli Kuoksa oli pakotettu aikalisälle erän alkuvaiheissa. Teknisen aikalisän lähestyessä tilanne tasoittui ja pisteitä tehtiin vuorotellen. Erässä nähtiin lukuisia loistavia puolustuksia ja hieman onnekkaitakin kosketuksia, mitkä tarjosivat yleisölle jännittäviä hetkiä. Kapteeni Markus Väisäsen syöttövuorolla Etta otti tukevan karkumatkan nousemalla 14-16 tappioasemasta 22-16 johtoon. Kolmas erä kotijoukkueelle 25-20.

Neljännessä erässä kotijoukkue jatkoi siitä, mihin kolmannessa erässä jäi. Tekniselle aikalisälle mentiin kotijoukkueen 14-8 johtoasemassa. Isku ei saanut kiriä päälle, erä Ettalle 25-19 ja ottelu 3-1 lukemin.

Kotijoukkueen hyökkäyspelin tahtipuikkoa heiluttivat hakkuri Joonas Jokela 26 pisteellä (+17) sekä Eetu Pennanen (20 +13). Vierasjoukkueen tehokkaimpana pelaajana nähtiin lentopalloyleisölle tuttu takavuosien maajoukkueen vakiokasvo Matti Hietanen (24, +7) hakkuri Mika Mäntylän ollessa toiseksi tehokkain (18, +7).

ETTAn parhaana palkittiin Eetu Pennanen ja Iskulta Matti Hietanen.

Tomi Mutka, Isku:

- Välillä väläytellään, mutta kun tulee huono hetki ja jäädään siihen jumiin. Etta pelasi hyvin, mutta itse pitää petrata.
Oskar Muurinen, Isku:

- Ekat kolme erää oli hyvä tunne ja fokus. Toinen erä käännettiin hyvin, vaikka alku oli huono. Paljon hyviä juttuja verrattuna edellisiin peleihin.

Eetu Pennanen, ETTA:

- Hyvä, että saatiin kevätkauden alkuun kolmen pinnan voitto. Kaksi erää pelattiin hyvin ja loppu hoidettiin rutiinilla.

Olli Kuoksa, ETTA:

- Isku oli hyvä viime peleihin verrattuna, pelin taso oli hyvä. Saatiin hyvä peli alle viikonloppua varten. Tyytyväinen joukkueen keskittymiseen koko pelin ajan. Jokelalta ehjin peli tähän asti.

Rumpunen tuli ja Hurrikaani voitti

Hurrikaani-Loimaa toipui Tiikerit-tappiostaan ja otti voiton suoraan kolmessa erässä kotonaan Akaa-Volleysta 3-0 (25-15, 25-17, 25-19). Tomi Rumpunen teki samalla kauden ensimmäisen esiintymisensä Hurrikaanin paidassa.

Hurrikaanin ja Akaa-Volleyn ottelussa oli vahva harjoitusottelun leima. Vuoden vaihtumisen jälkeen tuntui siltä kuin kausi olisi vasta alkamassa ja joukkueet hakivat sparrausvastustajan avulla valmiuksia tulevia pelejä varten. Ottelun alusta puuttuneet normaalit esittelyrituaalit valoineen ja videoineen vahvistivat vielä tätä tunnelmaa.

Myös itse ottelu tuntui käyvän molemmille joukkueille hyvästä harjoituksesta tuleviin tärkeisiin otteluihin. Hurrikaani tarvitsi aivan penkin alle menneen Tiikerit-ottelun jälkeen onnistumisia ennen ensi viikon Suomen cupin otteluita. Lisäksi eilen Hurrikaaniin liittyneelle Tomi Rumpuselle haluttiin antaa pelikokemusta uusien passareiden kanssa.

Hurrikaani peluuttikin ottelussa molempia passareitaan lähes tarkalleen puoliksi. Matti Toivola aloitti, ja Maksim Buculjevic jatkoi toisen erän teknisen jälkeen. Hurrikaanin vastaanottopeli toimi hienosti ja pohjusti molemmille passareille paikkoja monipuoliseen hyökkäämiseen. Thomas Douglas-Powell poimi pallot passareille 100 % tehoilla. Myös Jesse Mäntylän 77 % tehot kannattaa mainita.

Rumpunen kertoi ottelun jälkeen, että totutteleminen erilaiseen palloon kestää vielä hetken. Ranskassa pelataan erimerkkisellä pallolla kuin Suomessa. Silti kelpo suoritus uusvanhalta Hurrikaani-pelaajalta, joka palkittiin joukkueensa parhaana.

Ottelun ratkaisu oli jälleen Hurrikaanin Akaata vahvempi ja varmempi syöttöpeli. Joka erän alussa kotijoukkue repäisi tehokkailla syötöillään muutaman pinnan johdon, joka säilyi erien loppuun saakka. Vain kolmannessa erässä Akaa-Volley nousi erän puolivälissä jopa pinnan johtoasemaan, mutta Hurrikaani kokosi nopeasti rivinsä ja hoiti pisteet kotiin.

Lauri Rantanen, Hurrikaani:

- Tiikerit-tappio oli mielessä joka jätkällä, kun tähän peliin lähdettiin. Olen tyytyväinen erityisesti ottelun alun hyökkäyspelaamiseen. Pelin perusasiat, vastaanotto, syöttö ja torjunnat, olivat tänään kunnossa.

Lauri Tihinen, Akaa:

- Oltiin jälleen vaikeuksissa Hurrikaanin syötön kanssa. Kaikki erät notkahtivat niihin jo heti alussa. Tomi Rumpusen tuloon oltiin valmistauduttu. Hän toi Hurrikaanin vastaanottoon varmuutta ja muutenkin rauhoitti kotijoukkueen peliä.

Tomi Rumpunen, Hurrikaani:

- Viime viikolla olin jo mukana harjoituksissa. Osittain siksi oli helppo lähteä pelaamaan. Meillä on hyvät passarit, joiden kanssa on ollut helppo päästä juonesta kiinni. Kaksi ja puoli erää oli ottelu täysin meidän hallussa. Sitten hetkeksi herpaannuttiin, mutta hyvällä syötöllä saatiin homma kotiin.

Scott Siwicki, Akaa:

- Hurrikaania on vaikea voittaa sen kotihallissa, ja tänäänkin se hyökkäsi tosi vahvasti. Meillä oli vastaavasti aivan liikaa virheitä.

Virheiden sävyttämä viisieräinen kärkipeli VaLePalle

VaLePa ja Sampo Volley väänsivät täydet viisi erää sarjakärjen ja -kolmosen kohtaamisessa vuoden toisena päivänä. Lopulta VaLePan tappioton kotitaika jatkui erin 3-2 (25-22, 22-25, 25-21, 23-25, 15-10).

VaLePa Sastamala ja Pielaveden Sampo pelaavat ensi lauantaina Kupittaan palloiluhallissa Suomen Cupin välierässä. VaLePa kohtaa Ettan ja Sampo Hurrikaanin. Liekö ajatus jo karannut tulevaan, sillä joukkueiden oli vaikea pitää keskittymistä yllä. Seurauksena oli hyvin vaihtelevia eriä ja pitkiä pisteputkia. Vastakkain oli kuitenkin kaksi huippujoukkuetta ja 885 katsojaa sai nähdä ajoittain upeita suorituksia.

Ensimmäisessä erässä Sampo lähti peliin rennosti onnistuen ja puolusti hienosti pukkipaitojen hyökkäyksiä. Vieraat johtivat erää parhaimmillaan 16-12. Pukkipaidat pääsivät pikkuhiljaa peliin mukaan ja Sampo alkoi tehdä virheitä. Sampo antoi erässä 11 pistettä VaLePalle virheillä. VaLePa pääsi rinnalle. 19-19 tilanteessa Olli Kunnari syötti kovaa vitoskulmaan, jonka Enderwin Herera onnistui hakemaan hienosti peliin. Sampo voitti pallon Väliahon keskihyökkäyksellä, mutta Herrera loukkasi tilanteessa jalkansa ja pyysi päästä vaihtoon. Heiskanen täytti paikkansa kunnialla, mutta muu joukkue alkoi tehdä virheitä. Erän loppuun Sammolta 2 suoraa hyökkäysvirhettä, 2 syöttövirhettä ja erä päättyi Sammon verkkovirheeseen.

Toisessa erässä vannoutunut VaLePa-fani hykerteli päätykatsomossa. Carmody napsi torjuntoja ja vaimennuksia. Kunnari – Esko akseli kohahdutti yleisöä taitavilla kuvioilla. Suihkonen paukutteli palloa rataan nuoruuden innolla. Fanin rinnalla myös joukkue alkoi hykerrellä ja se kostautui. Carmodyn torjunnalla VaLePa siirtyi vielä 15-8 johtoon. Sen jälkeen tuli pukkipaidoille samanlainen virhesuma kuin Sammolla ensimmäisessä erässä. Erän lopussa Raadik hyökkäsi vahvasti ja Eetu Häyrinen sai kunnian päättää erän. Kurttila teki paljon vaihtoja erän loppuun. Niko Suihkonen pelasi kaksi erää hyvin, mutta valmentaja halusi peliin muutosta ja Erik Sundberg tuli hänen tilalleen ja joulukuun hakkuri Anssi Vesanen tuli Sivulan tilalle.

Pitkän tauon jälkeen VaLePa tuli sisuuntuneena ja eteni 15-8 johtoon, kuten edellisessä erässä. Ottelun luonteen mukaisesti Sampo kiri kolmen pisteen päähän. Arttu Lehtimäki tuli syöttövaihdosta peliin ja pisti painavilla syötöillä Sammon vastaanottajat ahtaalle. Olli Kunnari pelasi vahvasti samoin kentälle tullut Sundberg. Anssi Vesanen päätti kakkospaikan hyökkäyksellä erän.

Neljäs erä oli pelin tasaisin. Sammon Raadik ja Häyrinen onnistuivat verkolla ja Aleksi Mutka vastaanotoissa ja puolustuspelissä. VaLePan hyökkäysvastuu ja -voima lepäsi lähinnä Kunnarin ja Sundbergin harteilla. Tässä erässä Sampo johti 20-16, mutta VaLePa kiri vielä Eskon syöttövuorolla 22-23 tilanteeseen. Lopulta Häyrinen päätti erän Penttisen hienosta tempopassista nelospaikalta.

Viidennessä erässä Sammon hyökkäysprosentiksi jäi 27. Kotijoukkue intoutui Ringseisin johdolla hakemaan puolustuspalloja peliin. Sekä side out pelaaminen että puolustuksen jälkeiset hyökkäykset sujuivat mainiosti 69 %:n teholla. Sundberg hyökkäsi 5 kertaa ja tuotti joukkueelleen 4 pistettä ilman virheitä. Ottelu päättyi Carmodyn keskihyökkäykseen.

Sami Kurttila, VaLePan päävalmentaja:

- Kahteen erään 19 omaa virhettä, käydään asiat joukkueen kanssa läpi, tuommoista ei voi hyväksyä. Viikonloppuna Cupin pelissä täytyy focuksen pysyä. Saatiin sentäs 16 torjuntaa, vaihtoruletti pyörimään ja saatiin pelata viisi erää.

VaLePan paras pelaaja Olli Kunnari:

- Tyytyväinen ei voi olla tämmöiseen peliin. Paljon mentiin laidasta laitaan ja omilla virheillä menetettiin toinen erä.

Timo Tolvanen, Sammon päävalmentaja

- Oli tosi virhe herkkää. Piste saatiin mutta enemmänkin olisi voitu ottaa. Ratkaisevassa viidennessä erässä suli hieman vastaanotto. Harmillista oli Enderwin Herreran loukkaantuminen, toivottavasti on kehissä lauantaina.