VaLePan vuosi lähti vauhdikkaalla voitolla liikkeelle

14.01.2021

Vexve Areena jäi edelleen Ettalta vallottamatta, kun liigakakkonen VaLePa avasi lentopallovuoden 2021 vakuuttavasti. Kotijoukkueen voittonumerot olivat 3-0 (25-19, 25-20, 25-20).

Pitkän koronatauon jälkeen päästiin vihdoin jatkamaan Mestaruusliigaa. Etta-peli siirrettiin syyskaudella kaksi kertaa, mutta nyt päästiin tositoimiin. Pohjoisen pojat toivat kylmän tullessaan Sastamalaan. Onneksi Vexve Areenalla ei kylmyys kangistanut, vaan nähtiin pitkä tauko huomioiden hyvätasoinen peli. Pukkipaidat käänsivät lopulta erät voitokseen.

Ottelutapahtumat

Aloituskokoonpanot
VaLePa: Esko, Pettersson, Karjarinta, Mäkinen, Sauss, Nikula, Ruohola L
ETTA: Laakso, Aho, Niinivaara, Helenius, Vuorinen, Muukkonen, Mäntylä L, Rasinperä L

Ensimmäistä erää edettiin tasatahtia aina 18-18 tilanteeseen. Sakari Mäkinen sai ottelun ensimmäisen passinsa ja tappoi pallon kutospaikan hyökkäyksellä. Sen jälkeen Mikko Eskon syöttövuorolla VaLePa karkasi erävoittoon. VaLePan laitureilla kovat tehot Aaro Nikula 75%, Romans Sauss 83% ja Mäkinen 100%. Aleksi Muukkonen oli Ettan tehokkain 6 hyökkäyspisteellä ja 3 ässällä.

Toisessakin erässä edettiin tasaisesti, mutta VaLePan hienoisessa johdossa. Ettan kaksi hyökkäysvirhettä tuli kahteen viimeiseen hyökkäykseen. VaLePan tehomies erässä oli Sakari Mäkinen, jonka yhteistyö Eskon kanssa sujuu erinomaisesti. Lisäksi Mäkinen kunnostautui nopeudellaan ja pelinluvulla puolustuspelissä. VaLePan vastaanotto erässä oli25%, mutta Esko taikoi silti huippupaikat hyökkääjille. Jan Helenius nousi Ettan parhaaksi erässä. Juha Aho näytti mallia nopeasta keskipelistä.

VaLePa hallitsi kolmatta erää edellisen tavoin ja johti peliä koko erän ajan. Romans Sauss 9/+9 oli erässä VaLePan tehomies ja koko pelissä 15/+14. Myös hänen kovat aloitussyöttönsä aiheuttivat vaivaa Ettan puolustukselle. Nikula pelasi hänelle tyypillisesti vain 2 suoraa hyökkäysvirhettä ja 1 syöttövirhettä 50%:n hyökkäysteholla. Jan Helenius vastasi edelleen Ettan tehoista ja tehopisteet koko pelissä 13/+10. Joel Laakso voi olla myös tyytyväinen iltaansa.

Pelaaja- ja valmentajakommentit

VaLePan päävalmentaja Janne Kangaskokko:

- Hieman tahmeaa peliä alkuun ja haimme omaa syöttö ja puolustuspelaamista. Virheitä pitää vielä karsia jatkossa. Hyvä näin ensimmäiseksi peliksi.

Ettan päävalmentaja Olli Kuoksa:

- Tappio tuli, mutta pitää olla tyytyväinen pelin tasoon. VaLePa oli tosi kova ja erityisesti jatkopallo hyökkäyksissä, parempia kuin me tänään. Ei ansaittu enempää, mutta tästä hommat jatkuvat.

Ottelun tilastonostoja

* VaLePalle ottelussa yhteensä vain yhdeksän hyökkäysvirhettä
* Ettalle vain yksi torjuntapiste
* Romans Sauss teki 15/+14 peräti 81% hyökkäyksellä
* Etta on viimeksi voittanut liigassa VaLePan sen kotikentällä hieman vajaat yhdeksän vuotta sitten 21.1.2012. Tämän jälkeen VaLePa on vienyt nimiinsä kaikki 20 kotiotteluaan oululaisia vastaan. Viimeisen kymmenen kauden ajan keskinäisten voitot ovat VaLePalle 30-6.
* VaLePa on hävinnyt kauden aikana vain kerran (10-1)
* Voitto oli VaLePalle 9. perättäinen
* Kotivoitto oli VaLePalle 7. perättäinen tällä kaudella
* Tappio oli Ettan kolman perättäinen
* Etta ei ole vielä voittanut tällä kaudella vieraissa, ottelu oli toki vasta kolmas
* Ettan runkosarjan lopuista kahdeksasta pelistä kuusi on vieraskentällä
* Ettan Aleksi Muukkonen nousee pistetilaston neljänneksi (184) ja Jan Helenius seitsemänneksi (171). VaLePasta Aaro Nikula on nyt kahdekas (160) ja Sakari Mäkinen yhdeksäs (157)
* Ettan Aleksi Muukkonen nousi ässätilaston viidenneksi (13)
* VaLePan Romans Sauss on vastaanottotilaston 2. ja Sakri Mäkinen neljäs
* VaLePan David Pettersson on hyökkäystilaston toinen ja Sakari Mäkinen kolmas
* Joukkueiden runkosarjan toinen kohtaaminen on reilun viikon kuluttua 23.1. Oulussa

VaLePa - Etta 3-0 (25-19, 25-20, 25-20)
VaLePa: Mäkinen 16/+8, Sauss 15/+14, Nikula 13/+10
Etta: Muukkonen 13/+4, Helenius 13/+10, Niinivaara 6/+5
Ässät 2-7, syöttövirheet 7-12, torjunnat 5-1, hyökkäys% 59-44, vastaanotto% 45-42