Viisieräisten liigalauantai - Hurmos, KyKy-Betset ja Loimu yllätysvoittoihin

11.11.2023

Lauantai näytti miesten Mestaruusliigan kauden 2023-2024 herkullisuuden koko rahalla. Karelian Hurmos löi Savo Volley, KyKy-Betset Akaa-Volleyn sekä Raision Loimu VaLePan - kaikki viidessä erässä! Lisäksi Kokkolan Tiikerit hakivat kaikki pisteet Vantaalta Ducksilta. Näin liigassa ei ole enää tappiottomia joukkueita ja voitoitta ainoastaan Savo Volley.

Tiikerit hieman Ducksia terävämpi Lumossa

Vantaa Ducks - Kokkolan Tiikerit 1-3 (26-24, 19-25, 13-25, 28-30)

Kummatkin joukkueet lähtivät päättäväisinä peliin, kun isänpäivän aaton ottelu Vantaa Ducksin ja Kokkolan Tiikereiden välillä pelattiin 423 katsojan edessä Korson Lumossa. Otteluisäntä oli Mäntylä.

Ensimmäinen erä oli suurten tunteiden sävyttämä, kun kummankin joukkueen valmentajat kuumenivat tuomioista. Ducks aloitti pirteästi kaikin puolin. Jeremie Murray syötti hienosti ja Milutin Pavicevic ja Kalle Kattelus hyökkäsivät tehokkaasti. Kokkolan Tiikerit tekivät paljon omia virheitä muun muassa syöttöruudussa. Antti Leppälä ja Rami Rekomaa kuitenkin onnistuivat hyvin vieraiden keskihyökkäyksissä.

Ankat olivat läpi erän hienoisessa johdossa, kunnes vieraat tulivat rinnalle tilanteeseen 24-24. Ducks kuitenkin onnistui Katteluksen hyökkäyksillä ottamaan jatkopalloille venyneen erän 26-24.

Toinen erä alkoi isäntien osalta virheillä ja omia virheitä erän aikana tuli sekä syöttöruudussa että verkolla. Tiikerit ottivat heti kuskin paikan ja eivät päästäneet johtoa käsistään koko erän aikana. Tilanteessa 14-15 ankat onnistuivat pääsemään pisteen päähän, mutta sen lähemmäksi isännät eivät onnistuneet itsenä pelaamaan. Ei auttanut, että Lauri Vanhanen hyökkäsi muutaman kerran hienosti vastustajan käsien kautta tai, että Henrik Porkka teki hyvää työtä verkolla. Erä vieraille 19-25.

Kolmas erä alkoi kuten toinen Ducksin omilla virheillä. Tiikerit pelasi useammat pallot paremmin kuin ankat ja puolusti sen lisäksi tehokkaasti. Ankkojen peli ei lähtenyt missään vaiheessa kunnolla käyntiin. Erän lopussa Tommi Mäkelä tuli passariksi ja Marko Määttänen teki ensiesiintymisensä kentällä. Ei auttanut, erä vieraille murskalukemin 13-25.

Neljäs erä oli sitten varsinainen jännitysnäytelmä. Mäkelä jatkoi passarina ja peli toimi hienosti. Ankat osoittivat, etteivät helpolla antaudu. Tiikerit menivät ensin johtoon, kunnes Ducks tuli tasoihin tilanteeseen 17-17. Sen jälkeen joukkueet etenivät tasatahtiin aina tilanteeseen 28-28, kunnes kaksi viimeistä palloa päätyivät vieraille ja erä 28-30. Ottelu samalla vieraille 1-3.

Ottelun parhaina otteluisäntä Mäntylä palkitsi Vantaa Ducksista Kalle Katteluksen ja Tiikereistä passari Anton Välimaan. Pro liberoksi valittiin Teemu Lahti.

Anton Välimaa, Tiikerit:

“Ekassa erässä meillä oli vielä bussijalat, sitten peli lähti käyntiin. Ei se ehkä kauhean hyvää peliä ollu, mutta tänään se riitti”.

Kalle Kattelus, Ducks:

“Nyt harmittaa pirusti, olisi pitänyt suorittaa tasaisemmin. Välillä pelaamme hyvin, mutta tänään huonot hetket kestivät liian kauan”.

Valmentaja Mikko Keski-Sipilä, Tiikerit:

“Ei tämä voitto helpolla tullut, lähellä oli, ettei mennyt viidenteen erään. toista ja kolmatta erää hallittiin. Teimme vähemmän virheitä kun vastustaja ja hyökkäsimme vähän tehokkaammin”.

Valmentaja Juho Rajala, Ducks:

“Eka ja vika erä olivat meiltä hyvää peliä. Tiikerit käsittelivät tuomarisotkua paremmin kuin me. Olen ylpeä jätkistä, että neljänteen erään herättiin taistelemaan. Tällä kertaa se ei riittänyt”.

Hurmos riemuitsi kotivoittoa - Savon tuska jatkuu

Karelian Hurmos vs. Savo Volley tarjosi katsojilleen kiehtovan draaman, päättyen lopulta Hurmoksen voittoon 3-2.

Savo vei ensimmäiset kaksi erää vakuuttavasti, asettaen Hurmoksen ahtaalle. Ottelussa nähtiin kuitenkin käänne, kun Hurmos palasi pitkän erätauon jälkeen vahvempana. Hurmoksen pelaajat näyttivät sitkeytensä ja taitonsa, voittaen kolme seuraavaa erää ja siten koko ottelun.

Erityismaininta menee hakkuri Isaias Sanchesille, joka ei ainoastaan loistanut tehokkailla hyökkäyksillään, vaan myös piti joukkueensa hengen korkealla. Hänet palkittiin ansaitusti Hurmoksen parhaana pelaajana.

KyKy-Betset takaisin voittokantaan kotonaan

KyKy-Betset ja Akaa-Volley kohtasivat isänpäivän aattona Kyyjärvellä. Vierailijat aloittivat vahvasti ja veivät kaksi ensimmäistä erää vakuuttavasti. Betonimiehet kampesi kuitenkin voittoon vieden ottelun 3-2 (22-25, 18-25, 25-22, 27-25, 15-12)

Ensimmäinen erä alkoi tasaisesti pisteiden mennessä vuoroperään joukkueelta toiselle. Ottelun ensimmäinen aikalisä nähtiin vierailijoiden puolelta, kun Matej Smidl lyö hyökkäyksen pitkäksi ja tilanteeksi muodostui 15-12. Aikalisä toimi, sillä 17-17 tilanteessa Akaa-Volley tuli tasoihin hakkuri-Smidln syöttövuorolla. Lähestyttäessä 20 pistettä Akaa-Volley löi vielä yhden vaihteen silmään ja ottivat ratkaisevan eron. Yleispelaaja Jere Heiskanen pääsee nelospaikalta niittaamaan erän vieraille 22-25. Jo ensimmäisessä erässä nähtiin, että illasta on tulossa hakkurien taisto, sillä kotijoukkueen Renars Jansons kirjautti nimiinsä 8/+6 ja vieraiden Matej Smidl 7/+4. Tilastojen valossa yksi merkittävin ero tuli hyökkäyksessä, sillä Akaa-Volley onnistui tappamaan palloa 72% tehoilla, kun kyyjärveläisten vastaava luku oli 47%.

Toisessa erässä ei jäänyt epäselvyyksiä kuka peliä vie. Erän alkua edettiin tasaisesti aina tilanteeseen 6-6 asti, minkä jälkeen Akaa-Volleylta syöttämään Matej Smidl ja tilanteeksi pian 6-9. Toisessa erässä KyKy-Betset sortui virheisiin, kun taas Akaa-Volley jatkoi vahvoja otteita hyökkäyksessä. Renars Jansons jää hieman yksin hyökkäyspäässä ja Akaa-Volleylta Smidln lisäksi toisessa erässä onnistui Jere Heiskanen tappaen palloa 83%. Akaa myös onnistui puolustuksen jälkeisessä hyökkäyksessä 82%. Mainittavaa toisessa erässä on myös mainion pelin pelanneen Ilja Ivanovin kolme hyökkäystä, joista jokaisesta hän teki pisteen.

Pitkän erätauon jälkeen kentällä nähtiin sisuuntunut ja ärsytetty kotijoukkue. Kyyjärveläiset ottivat heti erän alusta johdon eikä siitä luopunut koko erän aikana, vaikka Akaa-Volley pääsikin jo kahden pisteen päähän. Kolmannessa erässä Betonimiehet parantavat hyökkäystehojaan 63%:n ja Akaan vastaavat hieman hyytyivät. Aivars Petrusevics antoi hyvin tulitukea maamiehelleen Renars Jansonsille tehden erään 5/+3 tappaen palloa 100%. Vierailla vahvoja otteitaan jatkoi tshekkihakkuri Smidl. Kolmannessa erässä myös KyKy-Betsetin side-out pelaaminen parani. Hyvästä nostosta onnistuttiin pisteiden teossa 71% ja huonommasta 64%.

Neljäs erä alkaa kolmannen tavoin vahvasti. Colin Lovejoyn syöttövuorolla kyyjärveläiset karkaavat 6-3 johtoon, josta he eivät luovu. Isännät vievät erää vahvasti, kunnes tilanteessa 14-9 vierailta syöttämään pääsee Mikko Räsänen. Hänen syöttövuorollaan Akaa nousee aina pisteen päähän, jolloin Guntis Atars turvautuu aikalisään. Erää edetään pallon pomppiessa puolelta toiselle pelin muistuttaessa kovasti kissa-hiiri -leikkiä. Kahdenkymmenennen pisteen jälkeen Betonimiehet kasvattavat johtoaan 24-21. Neljäs erä näyttää jo tulevan isännille, mutta Akaa-Volleyn Ilja Ivanov on asiasta toista mieltä. Ivanov on tunnetusti tiukissa tilanteissa kova syöttäjä, kuten nytkin. Ensin KyKy-Betsetin vastaanotosta vastapallo Akaalle ja aikalisän jälkeen seuraava syöttö on ässä, tilanteeksi 24-24. Neljännen erän lopussa Atro Berg näyttää, mikä on miehiään napaten joukkueensa reppuselkään. Berg teki neljännen erän loppuun kaksi tärkeää hyökkäyspistettä. Erä päättyi Smidln hyökkäysvirheeseen 27-25.

Viidennessä erässä Betonimiehet löivät vielä lisää kaasua. Erää edetään tasaisesti, kunnes Atro Bergin syöttövuorolla KyKy-Betset saa kahden pisteen johdon eikä tästä johdosta enää pelissä luovu. Ratkaiseva tekijä viidennessä erässä oli Guntis Atarsin päätös vaihtaa Manu Asikanius syöttämään 8-7 tilanteessa. Asikanius kiittää luottamuksesta, sillä hänen pahoilla syötöillään Betonimiehet kasvattavat johtoaan 12-7. 13-9 tilanteessa Akaa-Volleylta syöttämään edellisessä erässä hyvin onnistunut Ilja Ivanov, jonka syöttövuorolla Akaa nousee 13-11. Tämän jälkeen nähtiin melko voimakas syöttö Ivanovilta, sillä pallo antenniin ja antenni lentää Iljan taakse. Ottelu ei ensimmäisestä ottelupallosta vielä ratkea vaan 14-12 tilanteessa huikeassa vireessä ollut Renars Jansons päättää pelin fiksulla hyökkäyksellään 15-12. Näin voitto Kyyjärveltä kiertää edelleenkin Akaa-Volleyn parhaana palkittua Ilja Ivanovia.

Aivars Petrusevics, KyKy-Betset:

- Ensimmäinen erä aloitettiin hyvin. Akaa-Volley pelasi hyvää puolustuspeliä ja olivat ansaitusti kaksi ensimmäistä erää parempia. Pitkän erätauon jälkeen oli meiltä hyvä come back. Kentällä oli fiilis, että voidaan voittaa tämä peli. Olen iloinen tästä ottelusta ja näytimme, että voimme haastaa kovia joukkueita. Omaan peliini olen tyytyväinen, mutta olen myös tyytyväinen, miten pelattiin joukkueena. Aloimme painostamaan Akaa-Volleyta enemmän ja he alkoivat tehdä enemmän virheitä.

Ilja Ivanov, Akaa-Volley:

- Kaksi ensimmäistä erää oli ihan ok. Toinen erä tuli suht helposti. KyKy-Betset pelasi paremmin pitkän erätauon jälkeen eikä oltu valmiita siihen. Pojat veteli hyökkäyksessä kenttään palloja. Saatiin mitä ansaittiin. Ei passarina voi olla tyytyväinen, vaikka kehuja tuleekin. Voitto on tärkein.

Guntis Atars, KyKy-Betset:

- Olimme valmiita tähän peliin. Syöttö-vastaanottoon ratkesi tänään. Smidln ja Räsäsen syöttövuoroilla hävittiin muutamia palloja putkeen. Nosto ei ollut kahdessa ensimmäisessä erässä täydellistä, jolloin Joelilla (Laakso) oli vaikea rakentaa peliä. Kahden erän jälkeen sanoin joukkueelle, että syötöllä pitää enemmän painaa, kun ollaan kotisalissa. Se auttoi myös torjunta-puolustusta ja peli alkoi kääntymään toisinpäin.

Olli Kunnari, Akaa-Volley:

- Oman pelin kautta lähdettiin tänään. Tiedettiin hyvin KyKy-Betsetin vahvuudet. Kaksi ensimmäistä erää saatiin hyvin puolustuksia ja side-out oli hyvää. Pitkä erätauko on vaarallinen. Kaveri löysi uuden vaihteen ja ei pystytty siihen vastaamaan. Joka erässä päästettiin kaveri liian kauas karkuun ja lopussa saatiin pikkasen kiinni. Lopussa KyKy-Betsetillä pysyi peli paremmin kasassa. Mahdollisuudet pitää pystyä käyttämään.

Loimun piti tasonsa paremmin ja vie voiton sekä kaksi pistettä Raisioon

Tänään oli Vevxe Areenalla hieno yleisö ja tunnelma sen mukainen. Esiintymässä olivat VNV:n junioreiden voimisteluryhmä Liljat ja Granit. Lisäksi paikalla oli paljon junioreita. He saivat kotiyleisön aikuisetkin kannustamaan ja 896 katsojaa loivat hienon tunnelman. Kiitos erinomaisesta kannustuksesta, vaikka se ei tänään kantanut voittoon asti. Loimu ehdottomasti ansaitsi voittonsa.

VaLePa Sastamala Tampere – Raision Loimu 2-3 (26-24, 25-20, 20-25, 19-25, 10-15)

Aloituskoonpanot
Mikko Esko p, Jacob Ekman kt, Miro Leinonen kt, Jiri Leinonen yp, Aleksandar Andonovic yp, Urpo Sivula h, Eetu Pennanen l
Tomi Saarinen p, Felix Egharevba kt, Aleksei Zhbankov kt, Tomas Rodriguez yp, Aapeli Kouki yp, Ali Fazli h, Esko Vuorinen l

Ensimmäinen erä oli aluksi VaLePan muutaman pisteen hallintaa. Lopussa Loimu tuli tasoihin Felix Ehharevban hyökkäyspisteellä, mutta sen jälkeen Miro Leinonen torjui Ali Fazlin ja Urpo Sivulan hyökkäys päätti erän.

Toisessa erässä Loimun vastaanotto mureni ja pukkipaidat veivät erän melko virheettömällä pelillä.

Kolmannessa erässä VaLePa sortui paineen alla kaksi kertaa erän aikana kolmeen peräkkäiseen suoraan virheeseen. Se söi kotijoukkueen pelaajien itseluottamusta ja Loimu marssi erävoittoon. Joel Itänen tuli hakkuriksi ja onnistuikin muutaman kerran näyttävästi.

Neljäs ja viides erä olivat kolmannen erän jatkumoa. Suoritusten itseluottamus oli kääntynyt Loimun laariin. Sivula palasi peliin viimeiseen erään.

Loimu pystyi tänään tekemään pisteitä laajalla rintamalla. Aapeli Kouki, 20/+14, saattaa olla seuraava Loimun maajoukkuepelaaja. Entisenä hakkurina hän on raskaskätinen hyökkääjä ja vastaanottokin sujuu. Felix Egharevba on todella taitava ja nopea keskihyökkäyksissä. Pisteitä hän teki 15/+11.

VaLePan onnistuja oli keskipelaaja Miro Leinonen, joka otti 5 torjuntaa ja hyökkäyskin oli tehokasta, samoin Jacob Ekmanilla. He olivat VaLePan kolmen tehokkaimman pelaajan joukossa. Ongelmana oli, että vastaanotot varsinkin viimeisissä erissä jäivät kolmen metrin viivan taakse eikä keskipelaajien hyökkäyspotentiaalia ollut mahdollista hyödyntää. Eetu Pennanen nosti monilla puolustuspalloilla joukkueen taisteluhenkeä.

Miro Leinonen:

- Torjuminen oli ihan hyvää, ok peli. Ensi viikolla takaisin treeneihin ja siitä taas uutta peliä kohti.

Aapeli Kouki:

- Voitto maistuu, on se aina aika vaikeaa voittaa täällä. ei ollut helppo peli kummallekaan, pienet asiat kuitenkin ratkaisivat. Syöttö parani koko ajan ottelun loppua kohti ja saatiin hyviä putkia, ne olivat pieniä asioita. ensimmäisetkin erät hävittiin pienillä eroilla. Pitää olla tyytyväinen.

Janne Kangaskokko:

- Pitkän kaavan mukaan. Loppui oma tekeminen pitkän erätauoln jälkeen. Kaveri teki riittävästi tänään. Oma peli oli hieman sekavaa ja uusia asioita, lisäksi tuli putkia vastustajalle niin kärsivällisyys loppuu omasta hyökkäämisestä, siellä on korjaamisen paikka. Tietyt jutut puolustuksessa, pitää saada laatua puolustukseen, paperi ei sitä kerro. Saatiin riittävä määrä puolustuksia, mutta laatu puuttui.

Kari Raatikainen:

- Koskaan en ole Vexve areenalta lähtenyt voittajana. Ihan makea voitto ja varsinkin, kun tullaan takaa ja otetaan voitto niin maistuu paremmalta. Ensimmäisessä erässäkin oli mahdollisuus, mutta vastustaja pelasi siinä vaiheessa niin hyvin, että ei löytynyt keinoja. Tahdosta on asiat kiinni ja järjenkäytöstä, ja lopputulos oli sellainen mikä me ansaittiin.

VaLePa - Raision Loimu 2-3
26–24, 25–20, 20–25, 19–25, 10–15
Koti:Leinonen 13/+7, Sivula 13/+7, Ekman 12/+8
Vieras:Kouki 20/+14, Fazli 20/+12, Egharevba 15/+11